Naar inhoud

Terug

Samen Blauberg bruisend houden

Waar willen de inwoners van Blauberg in de toekomst met hun dorp naartoe? Een vraag die centraal stond tijdens de Sint-Corneliusfeesten op zondag 21 september in het centrum van Blauberg (Herselt).

De Vlaamse Regering keurde in december 2007 het planprogramma ‘de Merode: prinsheerlijk platteland’ goed. De bedoeling is om het Merodegebied toegankelijker te maken en op te fleuren. Hiervoor heeft de Vlaamse overheid een budget van 9,2 miljoen euro veil.

Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Helsen (CD&V) wil deze kans grijpen om Blauberg aantrekkelijker te maken. “Blauberg bekleedt een centrale plaats in het domein de Merode. Het dorp telt tal van plaatsen die we kunnen uitbouwen tot mooie troeven. Om op die manier in de toekomst nog meer te kunnen genieten van het dorp en zijn plezant platteland”, zegt Kathleen Helsen.

Samen met een groep enthousiaste dorpelingen zat Kathleen Helsen meermaals rond de tafel om na te denken over de toekomst van Blauberg, over hoe Blauberg bloeiend en bruisend te maken. Interessante bakens zijn:

1. Pastorie en tuin

Jarenlang vervulde de pastorie een centrale rol op het dorpsplein. De voorbije jaren heeft ze echter haar glans verloren. Waarom niet terug gebruikmaken van het pand? Er is misschien plaats om Willem Elsschot te doen herleven? Of kan er een onthaal- of bezoekerscentrum aan gekoppeld worden?
En wat met de tuin? Kan die worden opgeknapt en als een soort van dorpsparkje dienen?

2. Schoolgebouwen

Heel wat inwoners hebben in de school van Blauberg hun broek versleten. Ook de gebouwen weten van de tand des tijds. Strengere energie- en milieumaatregelen zorgen ervoor dat de school dringend aan renovatie toe is. Wil het dorpsschooltje op lange termijn leefbaar blijven, moeten we nu actie ondernemen. Bijvoorbeeld door een deel van de gebouwen een andere bestemming te geven en de rest multifunctioneel in te richten. Misschien kunnen er in de zomer terug jeugdkampen plaatsvinden of kunnen verenigingen buiten de schooluren gebruikmaken van de gebouwen?

3. Hertberg

Blauberg sluit aan bij het uitgestrekte Merodegebied. Je kan er naar hartelust wandelen en fietsen, paardrijden en mountainbiken langs speciale paden. Dat maakt van Blauberg de ideale vertrekplaats voor uitgebreide tochten door de streek. Waarom niet de verbinding met Hertberg benadrukken? Om zo van Blauberg niet alleen een belangrijk deel van het domein de Merode te maken, maar een te bezoeken plek in de streek.

4. Witput en Kwacht

De Witput en de Kwacht zijn overblijfselen van oude vennen. Beiden verdienen een opfrisbeurt. Zo is het aan de twee plekjes nog aangenamer toeven tijdens de warme maanden. De natuurliefhebber doet hier vast een verrassende ontdekking.

5. Parking aan de voetbalterreinen

De parking wordt weinig gebruikt. Veel mensen parkeren hun auto op het dorpsplein. Misschien kunnen we de parking beter aangeven en inrichten. Zo komt op het dorpsplein misschien meer ruimte vrij voor andere activiteiten?

6. Dorpsplein en parochiezaal

Een grondige opknapbeurt van de parochiezaal in 2006 maakte de zaal geschikter voor extra activiteiten. En om de kermis nog fijner te maken, kan ook het dorpsplein anders worden ingericht.


Op zondag 21 september 2008 vonden de jaarlijkse Sint-Corneliusfeesten plaats. Dit jaar met een extra tintje. Kathleen Helsen: “We wilden de feesten aangrijpen om met de mensen van Blauberg te babbelen over de mogelijkheden die er voor Blauberg zijn. We willen hen informeren over het project en vooral hun stem, hun mening, ideeën horen. We willen uitzetten wat de werkpunten van ons dorp zijn, waar we met ons dorp naartoe willen.”

Het project wordt begeleid door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Toegevoegd op 28 april 2009

Tags: Herselt

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief