Naar inhoud

Terug

Volwassenonderwijs

 We zetten in Vlaanderen in op levenslang leren, maar laaggeschoolde volwassen vinden moeilijk de weg naar een passend aanbod. In de Commissie Onderwijs vroeg ik de minister welke initiatieven ze zou nemen om hier actief op in te zetten.

 Ons land neemt deel aan een Europees onderzoek, GOAL genaamd, dat op zoek gaat naar een manier om laaggeschoolde volwassenen aan te zetten tot levenslang leren. Met GOAL, dat staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners, wil men modellen ontwikkelen voor de begeleiding van de leerloopbaan voor laaggeschoolden. De bedoeling is om beleidsmatige informatie te vergaren om laaggeschoolde volwassenen optimaal te helpen bij het behalen van een diploma. Het onderzoek heeft een duur van drie jaar. Ik drong er bij de minister op aan om de resultaten van dit onderzoek niet af te wachten vooraleer stappen te zetten. Uit de verkenning van de Vlaamse Onderwijsraad (link) op dit domein hebben we immers al heel wat materiaal waarmee we aan de slag kunnen. Daarnaast wees ik de minister op het belang van linken te leggen en samen te werken met de culturele sector, waar al een sterke vorm van informeel leren aanwezig is, en de beleidsdomeinen Welzijn en Werk. Het verslag van de commissievergadering kan je hier terugvinden.

Toegevoegd op 06 juni 2015

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief