Naar inhoud

Terug

Zwangere leerkrachten

Zwangere leerkrachten die bedreigd zijn met een beroepsziekte, worden vrijwel meteen vervangen door een interim leerkracht. De grootste groep in het onderwijs die met dit risico kampt, zijn de personeelsleden in het kleuteronderwijs. Zij komen intensief in contact met kinderen die jonger zijn dan zes jaar door hen te verschonen. In de omzendbrief van 24 september 2002 staat dat in dergelijk geval het personeelslid eerst aangepast werk moet krijgen, bijvoorbeeld door haar over te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, dan pas wordt het personeelslid vrijgesteld van arbeid. In de praktijk merken we dat zwangere leerkrachten zelden een ander takenpakket krijgen, maar meteen worden vervangen door een interim leerkracht. Ik vroeg de minister in de commissie Onderwijs op 24 oktober 2013 hoe de minister tegenover deze situatie staat.

De minister verwees in zijn antwoord naar de werkgroep ‘geïntegreerd welzijnsbeleid’. Daar wordt het thema behandeld, en bekijkt men welke maatregelen genomen kunnen worden. De bedoeling is dat deze werkgroep nog binnen deze legislatuur tot een voorstel komt.

Toegevoegd op 29 oktober 2013

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief