Naar inhoud

Terug

ODXXIII

Het onderwijsdecreet XXIII is een verzameldecreet dat aanpassingen aan decreten over onderwijs mogelijk maakt. Dit onderwijsdecreet, nummer 23 in de rij, bevat veel maatregelen met betrekking tot taal. De voorbije jaren heb ik de nadruk op het testen van mensen zonder een aangepast leertraject aan de resultaten te koppelen, steevast aangeklaagd. Daarom wordt er nu een screening bij elke nieuwe instap vastgelegd, waar een taaltraject aan wordt gekoppeld. Belangrijk hierbij dat deze screening pas gebeurt als de kinderen al ingeschreven zijn. Het kan dus geen reden zijn om kinderen te weigeren. Deze screening is al een stap vooruit in vergelijking met de taaltest. De minister heeft nu het engagement op zich genomen om vanaf volgend jaar de huidige taaltest voor kleuters af te schaffen. Daarvoor moet er eerst beslist worden welk alternatief er kan zijn om kleuterparticipatie af te dwingen.

docs.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2012-2013/g2066-7.pdf

Vanuit CD&V stonden we open voor het uitbreiden van het aantal talen dat in het secundair gegeven wordt. Wij geloven dat de scholen de wijsheid in zich hebben om te bepalen welke vreemde taal zij in hun school aanbieden. In het verzameldecreet wordt het aantal talen dan ook uitgebreid tot ‘alle levende talen’.

Een volledig verslag van de bespreking van het onderwijsdecreet XXIII kan u hier (http://docs.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2012-2013/g2066-7.pdf) nalezen.

Toegevoegd op 12 juli 2013

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief