Naar inhoud

Terug

Eindtermen

Naar aanleiding van het onderzoek naar de praktische financiële, maatschappelijke en economische basiskennis bij leerlingen uit de derde graad ASO, stelde ik minister Smet een vraag om uitleg in de commissie onderwijs. Dit onderzoek uitgevoerd door vier studenten van de Arteveldehogeschool, toont aan dat de leerlingen uit de derde graad ASO te weinig algemene kennis hebben wat betreft financiële en economische zaken uit het dagelijkse leven.

 

 

Omdat het secundair onderwijs toch de bedoeling heeft om jonge mensen voor te bereiden op zelfstandig functioneren in de samenleving, heb ik de vraag opengetrokken en me niet enkel gericht op de financiële en economische kennis bij leerlingen. De eindtermen kunnen we niet blijven aanvullen zonder er te schrappen, gezien leerkrachten dan te weinig uren zullen hebben om alle leerplannen uit te voeren. Daarom vroeg ik de minister wat we verwachten van het onderwijs, en of de minister een maatschappelijk debat over de inhoud van het onderwijs wil voeren.

De minister verwees in zijn antwoord naar een rondetafelgesprek dat 31 januari heeft plaatsgevonden met alle betrokkenen, waaronder het onderwijs en de financiële sector. Op basis van het rondetafelgesprek en in functie van een algemeen debat over basisvorming is men momenteel een inventaris aan het opstellen van reeds beschikbaar lesmateriaal. Daarnaast verwijst de minister naar een conferentie die het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming (AKOV) zal organiseren dit najaar, met een verschillende vertegenwoordigers van maatschappelijke stakeholders om na te denken over het concept van basisvorming. Tenslotte verwijst de minister ook naar de hervormingen van het secundair onderwijs, en meer bepaald de brede eerste graad, waarin kinderen worden gevormd tot veelzijdige en sterke persoonlijkheden.

Het volledige verslag van de commissievergadering kan u hier nalezen.

 

Toegevoegd op 20 juni 2013

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief