Naar inhoud

Terug

Onderwijsdialoog

Zaterdag 4 mei organiseerden we een Onderwijsdialoog in het Vlaams Parlement. Het prachtige weer buiten kon ons niet afleiden van de kernvraag: hoe moet ons onderwijs er in de toekomst uitzien? 150 deelnemers behandelden 4 grote thema’s: Autonomie en Identiteit, Diversiteit en Talentontwikkeling, Scholenbouw en Capaciteit, en Leerkrachten en Lerarenopleiding. Piv Huvluv voegde met zijn show onder de middag een vrolijke noot toe aan het geheel. Gedurende de hele dag konden mensen tweets posten op onze twitterwall. Zo kreeg iedereen de kans zijn of haar ideeën omtrent het onderwijs van de toekomst, naar buiten te brengen. De hoofdgedachte van de onderwijsdialoog was dat onderwijs meer ruimte moet krijgen, en het onderwijsbeleid minder betuttelend moet werken. De opdracht voor de volgende minister van onderwijs? Het onderwijsveld meer vertrouwen en versterken!

 

Andere ideeën die werden geopperd zijn zeker zo belangrijk om mee te nemen naar het verdere beleid: schoolbesturen en leerkrachtenteams moeten professioneler en sterker worden. Omgaan  met de verschillende talenten en onderwijsbehoeften van kinderen moet de kern van het onderwijs zijn.

Onderwijs moet zich sterker in een netwerk plaatsen met ouders, verenigingen, bedrijven,… om het leren boeiend en effectief te maken. Ook voor het bouwen van nieuwe scholen zal een breed netwerk rond de school nodig zijn om mooie en betaalbare projecten te kunnen realiseren.

Het was een boeiende dag met rijke dialogen een waardevolle input vanuit het onderwijsveld. Dank aan alle deelnemers en panelleden voor hun inbreng! Een verslag van deze boeiende dag vind je hier, en een fotoverslag vind je hier.

 

Toegevoegd op 07 mei 2013

Tags: Debat, Onderwijsdecreet, Vlaams Parlement,

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief