Naar inhoud

Terug

Talennota

Minister van Onderwijs, Pascal Smet, maakte bekend dat hij de taalachterstand bij kinderen wil aanpakken. Hiervoor wil hij twee screeningsmomenten inlassen om te peilen naar de kennis en vaardigheden van het Nederlands. Deze twee momenten zijn de overgang van kleuter- naar lager onderwijs, en van lager naar secundair onderwijs en zou uitgevoerd worden bij alle jongeren, ook bij hen die het Nederlands als moedertaal hebben.

Op de plenaire vergadering van woensdag 23 januari ben ik bij een actuele vraag hierover aan de minister tussengekomen.

 

Screening kan enkel gebruikt worden op basisvoorwaarde dat er een gepaste begeleiding aan gekoppeld wordt. Taalontwikkeling is inderdaad belangrijk, maar we mogen niet vergeten dat we moeten kijken naar de volledige ontwikkeling van het kind. We moeten kinderen op verschillende momenten evalueren. De taalontwikkeling van een kind verloopt vaak grillig. Een screening kan een middel zijn, maar zeker geen doel op zich. Het taalbeleid moet harder gestimuleerd worden, maar we moeten dat kaderen in het diversiteitsbeleid.

Toegevoegd op 25 januari 2013

Tags: Actualiteitsdebat, Taal, Vlaams Parlement,

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief