Naar inhoud

Terug

Onderzoek naar woningkwaliteit in Herselt

Vanaf half maart krijgen verschillende inwoners van Herselt en de gemeenten Dessel, Heist-op-den-berg, Hulshout, Laakdal en Westerlo een brief in de bus van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) met de vraag om deel te nemen aan een onderzoek over de woningkwaliteit.

Als schepen van Huisvesting lanceerde ik het idee om de kwaliteit van oudere woningen in kaart te brengen en te onderzoeken hoe we als lokale overheid inwoners kunnen stimuleren om verbeteringen aan hun woning te realiseren. Het Kempens Woonplatform en de KHK springen mee op de kar.

Vanaf half maart zullen verschillende bewoners van de gemeenten Dessel, Heist-op-den-berg, Herselt, Hulshout, Laakdal en Westerlo een brief in de bus krijgen van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) met de vraag om deel te nemen aan een onderzoek over de woningkwaliteit.


Kathleen Helsen (CD&V), schepen van Huisvesting van de gemeente Herselt, die het idee van het onderzoek lanceerde: “Het belang van een goede woning mag niet onderschat worden. Het bepaalt mee de levenskwaliteit van de individuele leden van het gezin. Bij de opmaak van ons woonplan merkten we dat er eigenlijk weinig bekend is omtrent de woningkwaliteit. Daarom vonden wij het noodzakelijk dat er een onderzoek werd gevoerd naar de kwaliteit van de woningen binnen onze gemeente en de manier waarop we als lokale overheid inwoners kunnen stimuleren om verbeteringen aan hun woning te realiseren.”


Naast Herselt zagen ook Dessel, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Laakdal en Westerlo het belang van een dergelijk onderzoek in. Door de samenwerking van 6 gemeenten worden er in totaal meer dan 2.000 enquêtes verstuurd, wat uiteindelijk moet leiden tot zeer betrouwbare resultaten. Hoe meer enquêtes worden ingevuld, hoe beter het beleid van elke gemeente kan worden afgestemd op de noden. Het invullen van de enquête neemt een 20-tal minuten in beslag. Onder de deelnemers worden krasloten van de Nationale Loterij verloot.
 

Het onderzoek wil in de eerste plaats de kwaliteit van oudere woningen in de 6 gemeenten in kaart brengen aan de hand van objectieve criteria. Ten tweede wil men aan de hand van dit onderzoek te weten komen wat iemand ertoe aanzet zijn woning al dan niet te verbeteren.
 

Na analyse van de resultaten zullen er beleidsaanbevelingen op maat van elke gemeente worden geformuleerd, waarmee de gemeente dan aan de slag kan voor de verdere uitbouw van een concreet en lokaal woonbeleid aangepast aan de specifieke woonbehoeften van haar inwoners.

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen

Bekijk de reportage van RTV

 

Toegevoegd op 08 maart 2012

Tags: Herselt, Kempen, Wonen,

Facebook

Youtube

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief