Naar inhoud

Terug

Digitalisering register

De gemeente Herselt gaat over tot de digitalisering van het register burgerlijke stand. Zo wil het de originele oude boeken beschermen.

Alle gegevens mbt burgerlijke stand worden sinds 1798 gebundeld in de register burgerlijke stand. Door de jaren heen werd het papier van de boeken fragieler. Wat de gegevens moeilijk leesbaar maakt.

Ook de inkt vervaagde door het veelvuldig aanraken van het papier. Door fotokopieën te nemen van bepaalde pagina’s raakten ook de ruggen van de boeken beschadigd.

Schepen van Cultuur Kathleen Helsen (CD&V) nam het initiatief om het register te beschermen. Dit door alle gegevens te digitaliseren. De heemkring Ansfried uit Westerlo zegde toe om de digitalisering uit te voeren. “Zo zullen alle pagina’s worden gefotografeerd en zal er een index opgesteld worden”, verduidelijkt Kathleen Helsen. “De index moet het mogelijk maken op de computer een bepaald document snel te kunnen vinden.”

De cultuurschepen hoopt binnen anderhalf jaar de info in het register digitaal te kunnen aanbieden. “In een eerste fase zullen de mensen nog zowel een beroep kunnen doen op de echte boeken als op de digitale versie. Maar de bedoeling is om in de toekomst enkel de digitale versie te gebruiken”, besluit Kathleen Helsen.

Toegevoegd op 28 april 2009

Tags: Herselt

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.