Naar inhoud

Terug

Inclusieve speelpleinwerking

Als schepen van Jeugd in Herselt wil Kathleen Helsen ook kinderen met een beperking aanmoedigen om te genieten van de gemeentelijke speelpleinwerking. Deze zomervakantie staan gedurende twee weken twee inclusiemonitoren paraat om de kinderen te begeleiden en op te vangen in de reguliere speelpleinwerking. Het initiatief is een primeur voor de Kempense regio.

“Jaarlijks komen gemiddeld 210 kinderen ravotten op onze speelpleinwerking”, zegt Kathleen Helsen. “De laatste jaren vinden ook alsmaar meer kinderen met een beperking de weg naar de speelpleinwerking, wat ik erg toejuich. Élk kind heeft het recht op spelen, op een zinvolle vrijetijdsbesteding tijdens de schoolvakantie. Of het nu een beperking heeft of niet, in onze speelpleinwerking willen we aandacht voor élk kind.”

Toegankelijkheid is een belangrijke peiler in zowel het Vlaams als het gemeentelijk jeugdwerkbeleidsplan van Herselt. In dit laatste staat specifiek opgenomen dat moet worden nagegaan hoe kinderen met een beperking de weg vinden naar de gemeentelijke speelpleinwerking en hoe we organisatorisch deze kinderen kunnen integreren in de bestaande speelpleinwerking.

Het initiatief van de inclusieve speelpleinwerking houdt geen drastische wijziging in van de bestaande werking. Om de kinderen met een beperking kwaliteitsvol op te vangen, zonder dat dit ten koste gaat van andere kinderen, worden gedurende twee weken twee inclusiemonitoren extra ingezet. Deze inclusiemonitoren helpen de kinderen tijdens het spelen, leggen de spelregels uit op maat van het kind, helpen hen als ze naar het toilet moeten, kortom hun taak is om de kinderen thuis te laten voelen op het speelplein.

“Toch is inclusie een taak voor álle monitoren”, benadrukt Kathleen Helsen. “De hele ploeg moet achter het idee staan. Ook voor de andere kinderen werkt inclusieve speelpleinwerking verrijkend. Zij leren dat sommige kindjes extra uitleg nodig hebben bij de aanvang van een spel of dat ze bepaalde bewegingen niet kunnen maken omwille van een handicap. Leren omgaan met verschillen en hiervoor respect opbrengen, is belangrijk in het leven. Wij willen dat in onze werking meegeven”, stelt de schepen.

De inclusieve speelpleinwerking start in Herselt deze zomer met een proefperiode van twee weken: van 8 tot en met 11 augustus en van 22 tot en met 25 augustus. Ouders die hierover meer informatie willen, kunnen terecht bij de jeugddienst op 014-53.98.43 of via jeugd@herselt.be.

Kathleen Helsen

Toegevoegd op 28 april 2009

Tags: Herselt

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.