Naar inhoud

Terug

Beroepsgerichte opleiding bij VDAB

Vorige week stelde VDAB-topman Fons Leroy voor om jongeren die schoolmoe zijn een beroepsgerichte opleiding te geven bij de VDAB. Nu komen er te veel jongeren terecht in een watervalsysteem, gaan deze jongeren spijbelen en haken ze vroeg of laat af waardoor ze zonder diploma op de arbeidsmarkt terecht komen. In de plenaire vergadering van woensdag 6 november stelde ik minister Pascal Smet de vraag wat zijn houding is ten aanzien van dit voorstel.

De minister verwees in zijn antwoord naar het actieplan Vroegtijdig Schoolverlaten, dat eind september van dit jaar werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. In dat plan zijn verschillende acties opgenomen die vroegtijdig schoolverlaten moeten tegengaan, van preventie tot compensatie. Ook de VDAB, die nauw betrokken was bij het opstellen van het actieplan, heeft daarin verschillende opdrachten. Momenteel werkt de VDAB met +18-jarigen. Ik stel me de vraag of het opportuun is voor jongeren onder de 18 jaar om een volledige beroepsopleiding bij VDAB te volgen. Algemene maatschappelijke vorming die zij in het onderwijs krijgen, mag immers niet ontbreken in de ontwikkeling van de jongeren. Het verslag van de vergadering kan je hier lezen.

Toegevoegd op 13 november 2013

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.