Naar inhoud

Terug

Vlaamse week tegen Pesten

Deze week is het de Vlaamse week tegen Pesten. In het kader daarvan wil ik ook graag even stil staan bij dit thema. Er wordt nog steeds gepest in scholen, wat diepe wonden kan slaan in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Naar schatting 30.000 jongeren per jaar worden regelmatig gepest. We herinneren ons nog het filmpje dat de moeder van de gepeste Kayleigh op Youtube plaatste, waarin het meisje niet alleen met woorden, maar ook fysiek werd gepest. Helaas gebeuren zulke zaken nog te vaak. Gelukkig bestaan er heel wat initiatieven om pesten tegen te gaan.

Vorige week ontving de Openluchtschool Sint-Lutgardis in Brasschaat nog de ‘Pesten-dat-kan-niet!-prijs’. De prijs daagt scholen uit hun eigen zorgbeleid onder de loep te nemen en aan te scherpen, en wordt uitgereikt door het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten. Op deze manier worden de good practices kenbaar gemaakt en kunnen andere scholen hier uit leren. Scholen worden zo gestimuleerd zelf ook bewust om te gaan met pesters en gepesten.

Vorige week bracht Lieze Van Orshaegen haar boek ‘Pest@pen op school’ uit, gebaseerd op haar eindwerk over cyberpesten. In samenwerking met kOSH, het Katholieke Onderwijs van de Stad Herentals, wil ze zo leerkrachten die met jongeren omgaan, zoals begeleiders, ouders en leerkrachten, tips geven hoe om te gaan als het probleem zich voordoet met je kind.

Het is belangrijk dat we oog blijven hebben voor de problematiek rond pesten. Het is immers een gevoelige problematiek, die vaak onzichtbaar blijft. Daarom is praten de boodschap, en is het de moeite om nuttige initiatieven daarrond in de verf te zetten. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren en kunnen we samen proberen het pesten in de kiem te smoren.  

Toegevoegd op 06 februari 2013

Tags: Tewerkstelling, Welzijn,

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.