Naar inhoud

Terug

Tweejarige Masters

Heeft Vlaanderen tweejarige masters nodig? Minister Pascal Smet overweegt om de tweejarige masters te reduceren tot een jaar. Verder kent hij de aanvraag om de huidige eenjarige masters uit te breiden naar tweejarige niet toe. 

In De Morgen van 6 november 2012 stond te lezen dat minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel deze bestaande tweejarige masteropleiding wil afschaffen. In een nota twijfelt minister Smet over het nut van een tweejarige masteropleiding, en wijst hij op de kosten die daaraan verbonden zijn. Daarbij stelde hij nog dat de mensen die studeren niet bijdragen aan de sociale zekerheid. Ik vroeg hem in de plenaire vergadering van woensdag 7 november op welke basis de minister deze denkoefening om de tweejarige masteropleidingen te reduceren tot één jaar gemaakt heeft. Het is volgens mij immers belangrijk om te waken over de kwaliteit van de opleidingen. In zijn antwoord op deze vraag wees de minister erop dat het een discussienota betreft, samengesteld op basis van overlegmomenten met een stuurgroep waarin de verschillende instellingen vertegenwoordigd waren. Op basis van deze discussienota wil de minister verder overleg plegen met de verschillende stakeholders, waar ook de studenten bij zitten. Samen met de stakeholders wil minister Smet nadenken over de masteropleidingen. Op basis van de reacties en suggesties die dan boven komen zal de Vlaamse Regering dan een beleidskader uitwerken. De universitaire opleidingen die nu nog twee masterjaren kennen zijn (biomedische) wetenschappen, psychologie, pedagogie en rechten.

Toegevoegd op 13 november 2012

Tags: Actualiteitsdebat, Hoger onderwijs, Vlaams Parlement,

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.