Naar inhoud

Terug

BASTA!

Vrijdag 19 oktober werd het ESF-project van de Dienst Beroepsopleiding voorgesteld:  Bestrijding van Discriminatie van Allochtone Schoolverlaters tijdens hun Transitie van Onderwijs naar de Arbeidsmarkt in Vlaanderen. Krachtig afgekort tot ¡BASTA!.

Rabeha Afennas, de projectverantwoordelijke van ¡BASTA! schetste  het project. Het vertrekpunt was de discriminatie die jonge allochtone schoolverlaters nog steeds ondervinden in hun zoektocht naar werk. Etnische discriminatie is immers nog steeds aanwezig. Men spitste zich voornamelijk toe op de tweede en derde generatie Belgen van Marokkaanse en Turkse origine in Vlaanderen. Op basis van cijfergegevens van de VDAB over de situatie op de Vlaamse arbeidsmarkt gaf mevrouw Afennas duidelijk de problematiek aan.

Dit project ging echter verder dan enkel de problematiek schetsen: men is ook een kijkje gaan nemen naar good practices in onze buurlanden, waar men ook met die vorm van discriminatie te kampen heeft. Hoe proberen zij het gat dicht te rijden tussen werkgevers en allochtone schoolverlaters? Welke tools hebben zij ontwikkeld en wat zijn de concrete resultaten? K!X, een Nederlands, en CLEE, een Frans project, werden voorgesteld. Daar werken scholen en bedrijven structureel samen om de leerlingen een inzicht in de bedrijfswereld te geven.  Net Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit hier ook voor in Het Laatste Nieuws, opdat leerlingen een realistischer beeld zouden hebben van een job.

¡BASTA! heeft intussen ook zelf tools ontwikkeld om de besproken problematiek aan te pakken: een educatief ganzenspel ‘Tips op zoek naar werk’ en ‘My GPS to work’. Iedereen heeft ook de mogelijkheid deze tools te bestellen voor zijn of haar klas via Pol De Grave, projectmedewerker van ¡BASTA!.

Toegevoegd op 24 oktober 2012

Tags: Vlaams Parlement

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.