Naar inhoud

Terug

Lerarenopleidingen worden masters?

De Standaard berichtte op 26 oktober 2011over de uitgelekte nota van de minister van Onderwijs over hoe de lerarenopleidingen aantrekkelijker voor jongeren te maken. Daarin wordt het voorstel gelanceerd om de lerarenopleidingen te verlengen tot vier jaar.

Zonder een inhoudelijk debat te voeren, zo stel ik verbaasd vast. Ook is het belangrijk de neveneffecten ervan te bekijken op de integratieoefening in het hoger onderwijs.

De nota gaat uit van het idee dat binnen vijf jaar alle lerarenopleidingen vier jaar duren en een masteropleiding worden. Het debat mag zich niet verengen tot de vraag of de opleiding een bachelor of master moet zijn. Het is des te belangrijk om een inhoudelijk debat over de lerarenopleiding te voeren. Bovendien moeten we eerst de geplande evaluatie van de hervorming van de lerarenopleiding afwachten en ernstig nemen.

 

In de plenaire vergadering van 26 oktober 2011 [PDF] wees ik op de integratieoefening in het hoger onderwijs die momenteel bezig is. Zo worden de academiserende hogeschoolopleidingen (bijv. ingenieurs en vertalers-tolken) overgeheveld naar de universiteiten. Nu een soortgelijke oefening maken voor de initiële lerarenopleiding kan nefast werken. Tot slot is het ook belangrijk om de lerarenopleiders zelf bij het debat te betrekken.

Toegevoegd op 27 oktober 2011

Tags: Hoger onderwijs, Lerarenopleiding, Vlaams Parlement,

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.