Naar inhoud

Terug

Herseltse vrouwen 'stappen' naar Berbesti

In het kader van het uitwisselingsproject tussen Herselt en Berbesti trekken op 30 mei twaalf vrouwen uit Herselt naar het Roemeense dorp. Op de werkagenda staan de thema’s werk en gezondheid.

Meer concreet willen we werken rond 'bewegen'.

Samen met het Herselts Uitwisselingsteam (HUT) bouwt het gemeentebestuur van Herselt een uitwisseling uit met Berbesti. Eén van de initiatieven is de samenwerking tussen de Herseltse vrouwenbewegingen en de vrouwenorganisatie in het Roemeense dorp.

De twaalf dames uit Herselt zijn vertegenwoordigers van KAV Bergom, KVLV Blauberg, de socio-culturele vrouwen, onderwijs, HUT en het gemeentebestuur. Samen met hun collega’s uit Berbesti werken ze volgende week (zondag 30 mei tot donderdag 3 juni) rond gezondheid en tewerkstelling.

“In eerste instantie willen we werken rond gezondheid, meer concreet rond ‘bewegen’, zegt cultuurschepen Kathleen Helsen (CD&V). “Roemenen leven ongezonder dan wij. Ze eten vettig, veel vlees en sporten weinig. Bewegen is gezond. Die boodschap willen we overbrengen. We vertaalden het concept ‘Start to walk’ naar het Roemeens. Ook willen we de het project ‘Ik stap het af’ van de provincie Antwerpen’ toelichten aan de Roemeense vrouwen.”

Met de campagne ‘Ik stap het af’ moedigt de provincie Antwerpen iedereen aan om elke dag een halfuur te bewegen en 10.000 stappen per dag te zetten. De provincie stelt hiervoor stappentellers ter beschikking. Ook voor de uitwisseling met Berbesti kunnen de vrouwen een beroep doen op de stappentellers. Om zo de Roemeense vrouwen te stimuleren om 10.000 stappen per dag te zetten.

Ook zullen de vrouwenverenigingen volgende week en in de toekomst samen werken aan de uitwisseling van ideeën en acties. Niet zozeer om de Roemeense vrouwen zaken te leren, maar om van elkaar te leren. Zo zullen ze samen een kunstwerk maken met de kleuren van de Belgische en Roemeense vlag, om later op te hangen in het clubhuis als symbool van de wederzijdse uitwisseling.

Ook zullen de vrouwen op 1 juni ter gelegenheid van de internationale ‘Dag van het kind’ samen de festiviteiten in Berbesti beleven.
 

Toegevoegd op 28 mei 2010

Tags: RoemeniŽ, Tewerkstelling, Welzijn,

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.