Naar inhoud

Terug

CD&V wil breed maatschappelijk debat over hoger onderwijs

Vlaanderen staat voor een fundamentele keuze voor de toekomst van het hoger onderwijs. Het moet immers een antwoord bedenken op de vraag: wat met de academische hogeschoolopleidingen na het academiseringsproces?

CD&V wil een maatschappelijk debat. Geen inhoudelijk smal debat. Maar de ontwikkeling van een visie op het hoger onderwijs voor onze studenten in de 21ste eeuw.

Op vraag van CD&V vraagt de commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement een themadebat aan.
 

Met het structuurdecreet en aanvullende decreten onderging het Vlaamse hoger onderwijs in recordvaart een metamorfose. De invoering van de bachelor-masterstructuur, de academisering, de flexibilisering, de accreditatie, de associaties, een nieuwe financiering…: fundamentele wijzigingen die in een tijdspanne van enkele jaren ontwikkeld en geïmplementeerd werden. Vlaanderen heeft zich daarbij volledig geschaard achter de afspraken uit de Bolognaverklaring, aangevuld met Vlaamse eigenheden.

Opnieuw staat Vlaanderen voor een fundamentele keuze voor de toekomst van het hoger onderwijs. Het moet immers een antwoord bedenken op de vraag: wat met de academische hogeschoolopleidingen na het academiseringsproces? Het debat startte met een vraag naar “inkanteling” van de academische opleidingen van de hogescholen in de universiteit. Het kreeg meer inhoud vanuit een integratiegedachte en is uitgegroeid tot een debat over fundamentele keuzes voor het hoger onderwijs voor de volgende generatie.

We verzetten ons daarbij tegen een inhoudelijk smal debat dat enkel de al dan niet integratie van academische hogeschoolopleidingen in de universiteit als focus heeft. We maken nu keuzes voor de toekomst. Wij ontwikkelen een visie op het hoger onderwijs dat we voor onze studenten in de 21ste eeuw willen. We willen die keuzes maken samen met alle actoren, betrokken bij hoger onderwijs.
 

Lees het artikel 'Maar vier op de tien slagen in eerste jaar' (De Standaard, 8 februari 2010)

Lees het artikel 'CD&V pleit voor leerlijnen in plaats van toelatingsexamens' (De Standaard, 8 februari 2010)

Lees het artikel 'Er moeten méér jongeren naar het hoger onderwijs' (Gazet van Antwerpen, 29 januari 2010)

Toegevoegd op 08 februari 2010

Tags: Hoger onderwijs, Vlaams Parlement,

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.