Naar inhoud

Terug

Uitwisseling tussen Herselt en Berbesti is voorbeeld op slotconferentie VVSG

De uitwisseling tussen Herselt en het Roemeense dorp Berbesti fungeert vandaag, vrijdag, als voorbeeld op de slotconferentie ‘Lerend netwerk van gemeenten voor jumelages’ van de VVSG.

Weten wat eigen is aan de cultuur en geschiedenis van Roemenië en hiervoor openstaan, is één van de grootste uitdagingen in de uitwisseling.

Herselt krijgt dit weekend opnieuw bezoek uit het Roemeense dorpje Berbesti. Samen met de burgemeester en een leerkracht uit Berbesti is het Herseltse gemeentebestuur en het Herselts UitwisselingsTeam (HUT) vandaag op vrijdag 27 november te gast op de slotconferentie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in Antwerpen.

Begin 2009 lanceerde de VVSG een lerend netwerk van gemeenten voor jumelages in het kader van het programma ‘Europa voor de burger’. Samen met de gemeenten wil de VVSG nadenken over het versterken van de kwaliteit van de jumelages en deze te professionaliseren. Het lerend netwerk biedt aan de deelnemende gemeenten een platform om van elkaar te leren door onderling ervaringen, kennis, contacten en praktische tips uit te wisselen.

De VVSG duidde Herselt aan als één van de pilootgemeenten in Vlaanderen die begeleiding kreeg om de jumelagewerking stevig onder de loep te nemen, te analyseren en plannen te maken voor de volgende jaren. Op de slotconferentie in Antwerpen stellen de pilootgemeenten de resultaten van het lerend netwerk voor.

Het gemeentebestuur van Herselt en HUT zetten in 2004 de uitwisseling met Berbesti op poten. Aanvankelijk lag de focus op het jongerenproject. Intussen is er ook een uitwisseling tussen de vrouwenorganisaties en de school van Berbesti en Blauberg.

HUT is intussen uitgegroeid tot een stevig en hardwerkend team. Het is dan ook een mooie kans om, samen met de andere geselecteerde gemeenten in Vlaanderen, op de slotconferentie als voorbeeld te dienen van hoe een uitwisseling met een dorp of stad in Roemenië tot stand te brengen.

Tegelijk grijpen Herselt en HUT de kans om samen met de delegatie uit Berbesti de verdere toekomstplannen te bespreken. Voorbije zomer zijn we gestart met de bouw van een speelplein in Berbesti. Dit is nog niet klaar. Ook dromen heel wat jonge mensen van een bouwproject, een soort gemeenschapshuis, in Roemenië. Dit project wordt ook gedragen door het gemeentebestuur van Berbesti en vormt alvast een enorme, maar boeiende uitdaging.
 

Bekijk het filmpje

Kom naar de wijnproefdag van HUT op 20 december 2009 [PDF]

Toegevoegd op 27 november 2009

Tags: Herselt, HUT, RoemeniŽ,

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.