Naar inhoud

Terug

Actualiteitsdebat oriŽnteringsproef eerstejaarsstudenten

Aan de Leuvense, Antwerpse en Gentse universiteiten gaan stemmen op om een niet-bindende oriënteringsproef voor het eerste jaar hoger onderwijs in te voeren. De test zou er onder meer moeten komen om de steeds groter wordende studentenaantallen de baas te kunnen. Ook de stelling dat de instroom in het hoger onderwijs verzwakt, klinkt steeds luider.

Mee naar aanleiding van mijn actuele vraag over de oriënteringsproef vond op 14 oktober 2009 in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat plaats.

De universiteiten hebben de vrijheid om een oriënteringsproef toe te passen. Maar we mogen niet blind zijn voor de échte kern van het probleem: teveel 18-jarigen maken vandaag niet de juiste studiekeuze. De studiekeuzebegeleiding in het secundair onderwijs is vandaag onvoldoende uitgebouwd. Precies hierop moeten we het accent leggen.

Lees het verslag van het actualiteitsdebat [PDF]
 

Facebook

Wie ik ben?

Ik ben Kathleen Helsen en woon samen met mijn man Danny en dochter Marie in Herselt. Ik ben schepen en volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. De thema's die me nauw aan het hart liggen, zijn onderwijs, werk en welzijn.

Meer over mij.

Schrijf in voor mijn nieuwsbrief

Bekijk hier alvast het archief.